kutyabaj ?
Semmi baj ! Megoldom !
| kezdőlap |  képzés típusok  |  cikkek  |  képek  |  videók kapcsolat |

Elektromos nyakörv

Elektromos nyakörv – kínzás, vagy segítség?

Az elektromos nyakörv egy olyan eszköz, ami lehetővé teszi, hogy ha már egyéb módon nem, vagy alig kezelhető kutyát bizonyos tevékenységre rávegyünk, vagy valamitől hatásosan eltiltsunk.

A kutya falkaállat, ezért a gazda fölé vagy alárendelt szerepet kap. Ezért az értékrendjének megőrzéséhez fontos a következetesség. Mert ha nincs kialakult rend, és az egyik családtag megenged valamit, a másik pedig tiltja, az állat összezavarodik. 

Az elektromos nyakörv kifejezetten a kutyák fegyelmezésére, irányítására szolgál. A makacs és önfejű,  a támadólag fellépő kutyák fegyelmezésénél is hasznos segítség lehet. De csak szakszerű alkalmazás esetén, amit nem jó autodidakta módon elsajátítani. Az nem állatkínzás, ha az önképző kör a saját nyakában hordva kísérletezget vele, de az már igen, ha a gazda maga próbálgatja a kutyáján. Az ilyen ugyanis szükségtelen fájdalomhoz és szenvedéshez vezet, ami az Állatvédelmi Törvény értelmében állatkínzás, ezért tilos. De mire is lenne jó? A következetlen és aránytalan fájdalomokozás nem szolgálja a tanulást, mert megzavarja az állatot, súlyosabb esetben a személyiségét is átalakíthatja. Honnan legyen önbizalma, sőt, bizalma, ha számára kiszámíthatatlanul fájdalom érheti , és éri is? Szakember kezébe való az elektromos nyakörv, akinél eredményt hozhat nehezen kezelhető kutyák esetében is. Ha a gazda már jól eltanulta a használatát, megértette és átérzi az ebben rejlő felelősséget (távolról okozható fájdalom), akkor neki is segíthet a kutyája nevelésében, kézben tartásában. Fontos tudni, hogy az elektromos nyakörv csak egy eszköz arra, hogy a kutyánkkal jó kapcsolatot alakítsunk ki, és hogy különleges helyzetben is  éreztetni tudjuk a kutyával akaratunkat.
Dr. Lorászkó Gábor cikke nyomán
Klikker

Mi is pontosan a Klikker?

A klikkerképzés kizárólag jutalmazással dolgozik, mellőz minden kényszert vagy erőszakot. A helyes viselkedést megjutalmazza, a helytelen viselkedést pedig figyelmen kívül hagyja. A nevét a hozzá tartozó eszközről, a klikkerről kapta: egy műanyag doboz, benne egy fémlappal, ami megnyomva „Klikk„ hangot ad. A módszer lényege, hogy ha egy élőlényt megjutalmazunk egy adott cselekvésért, akkor feltételezhető, hogy a jövőben gyakrabban fogja azt a cselekvést végrehajtani.

A klikk jelentése tehát a kutya számára: „Most valamit jól csináltam és jutalmat kapok.”

Azzal szinte mindenki egyetért, hogy ahhoz, hogy harmóniában tudjunk élni a kutyával, feltétlenül képzésre van szüksége.  A megfelelő kiképző módszer még szórakoztatja is a kutyát, és gyakorlatilag játszva tanulja meg mindazt, amire szüksége van. Ha a megfelelő oktatást kapja, a viselkedésén is meg fog látszódni. Nyitottabbá, befogadóbbá válik. Elmélyül a kapcsolata a gazdájával, és a gazda jobban megismerheti a kutyáját, de ami a legfontosabb: a kutya a képzés során kontroll alá kerül, ami a mindennapok egyik legfontosabb feladata.  A képzés módjától függetlenül megállapítható, hogy az első gyakorlat elsajátítása megy a legnehezebben, de ahogy egyre több gyakorlatot ismer az állat, a tanulási folyamatok is felgyorsulnak, és könnyebben mennek.

A régi kutyakiképzés a büntetésen, fegyelmezésen és kényszeren alapult, olykor-olykor jutalmazással enyhítve a hangulatot. A kutyát bizonyos cselekvésekre kényszerítő módszerek ideje szerencsére mára lejárt, átvette a helyét a kutya viselkedésének, ösztöneinek vizsgálata, megértése, majd a tulajdonságainak legmegfelelőbb nevelési módszer kiválasztása.

A legjobbak a motivációs, pozitív megerősítésen alapuló nevelési módszerek, amelyek nem csupán humánusak, de a leghatékonyabbak az engedelmesség eléréséhez. Így a kutyánk örömmel teszi meg azt, amit szeretnénk.

A mindennapi élethez fontos pár dolog, amit a kutyának készségszinten kell elsajátítania.

Ilyen a hat alap engedelmességi feladat.

Szinte semmire nincs szükség egy adagra a kutyánk kedvenc falatjából, és olyan helyszínre, ahol nem éri sok inger a kutyát, valamint biztonsággal elengedhetjük. A legjobb, ha a kutya éhes, mert akkor a jutalomfalatok reményében még nagyobb lelkesedéssel fogja a feladatokat teljesíteni.

A feladatok megtanítása elején még bőven adhatunk jutalomfalatot, majd ahogy a feladat egyre jobban megy, csökkentsük a falatok számát., míg végül teljesen elhagyhatjuk. nem szabad túl sokáig gyakoroltatni a kutyát, inkább naponta többször pár percig ismételtessük vele a megtanult feladatot.  Mindig egy sikeres feladatteljesítés után zárjuk le a gyakorlást.

Kezdő kutyatartóknak célszerű beiratkozni egy olyan kutyaiskolába, ahol a szakemberek kényszermentesen, és motivációs módszerekkel oktatnak. Ha erre nincs lehetőségük, próbálkozzanak bátran: a rendszeres foglalkozások sikere soha nem marad el.  A pozitív megerősítés módszerek előnye az, hogy már kölyökkortól elkezdhetők.  Ha a kiskutya még nem is olyan fegyelmezett, mint egy felnőtt, attól még megtanulja ugyanazokat a gyakorlatokat teljesíteni, mint idősebb társai.

A legfontosabb: a kutya élőlény. Nem robot és nem ember. Kezeljük kutyaként. Ő is elronthat egy feladatot. A mi dolgunk, hogy a hibákat korrigáljuk és megerősítsük benne a helyes viselkedést.


Facebook

| kezdőlaP |  képzés típusok  |  cikkek képek  |  videók  |  kapcsolat |
 
Copyright © 2011. Kozma Viktor | Designed by Web Page Templates