kutyabaj ?
Semmi baj ! Megoldom !
| kezdőlapképzés típusok  |  cikkek képek  |  videók kapcsolat |

Kozma Viktor kutyamentorBehívás

Az egyik legfontosabb, amit tudnia kell a kutyának. Akkor tanulta meg igazán a parancsot, ha minden külső inger ellenére is képes engedelmeskedni, és hallgat a hívó szóra.

Az hogy „Mindig jön, kivéve, ha madarat, macskát vagy autót lát”… a nevelés szempontjából azt jelenti, hogy nem tanult meg a kutya engedelmeskedni a hívó szóra.

Akkor tanulta meg, ha MINDIG engedelmeskedik a hívó szóra.

Sajnos, ha annak ellenére nem engedelmeskedik, hogy ismeri a hívó szót, és a feladatot, akkor a kutyánk nem tisztel bennünket, mert nem fogadja el a szavunkat mindenek felett. Ilyenkor a kutya-gazda kapcsolatot kell alaposabban megvizsgálni és azon kell javítani.

A kutya behívását egy egyszerű gyakorlattal lehet elkezdeni tanítani.  Egy szabad területen, vagy a kertben kezdjünk el futni, de úgy, hogy a kutyánk lásson minket.  Pár másodperc elteltével követni fog. Ekkor dicsérjük meg, adjunk neki jutalomfalatot. Ezt párszor még játsszuk el vele, mert így a kutya megérti, hogy ha követi a gazdáját, akkor jutalmat kap.

Parancsszavakat is alkalmazzunk: Hozzám! Ide! stb. Amikor a kutyánk már minden hívásra odafut hozzánk, meg kell próbálni futás nélkül, álló helyzetből magunkhoz hívni.  Ha nem jön, hátráljunk néhány lépést, miközben hívjuk, és ha odajön, alaposan jutalmazzuk meg.

Amikor már jól megy a feladat, növelhetjük az ingerek mértékét és számát.

Próbálkozzunk új helyen a gyakorlással, úgy hogy más emberek és kutyák is jelen vannak. Arra ügyeljünk, hogy hagyjuk a gyakorlás előtt játszani egy kicsit más kutyákkal – ha több is jelen van – mert különben elronthatjuk a már jól begyakorolt feladatot.

Ha hívjuk, mondjuk ki hangosan a kutya nevét, hogy felfigyeljen ránk a zavaró körülmények ellenére, ismét mozogjunk távolodva, fussunk, vagy menjünk határozott léptekkel. Ha úgy érezzük a hívás még nem annyira stabil, lépjünk vissza az előző, elfutásos szintre.  Addig nem érdemes az ingerek számát növelni, amíg az első lépés nem stabil, mert rontja a tanítás hatékonyságát.

Bármi is legyen, ne fussunk a kutya felé, ne menjünk utána, ha nem reagál a hívásunkra, mert akkor úgy értelmezi, hogy a „Gazdi jön hozzám, ha valamit szeretne”. Mindig fussunk ellenkező irányba, hogy távolodjunk tőle.

Ne ismételgessük túl sokat a hívó szót. Elég egyszer, határozottan kimondani. Ugyanis ha első szóra nem jön, akkor úgysincs tisztában a feladattal és nem fog reagálni akkor sem, ha százszor mondjuk neki.

Soha ne büntessük meg, akkor sem ha késve jön a hívásra, mert a büntetéssel az ellenkező hatást érjük el: a kutya azt jegyzi meg, hogy ha a hívó szóra odamegy a gazdához, akkor büntetés vár rá, nem jutalomfalat. Ugyanez vonatkozik a mérges hangon való hívásra is.
Ül!

„Ül!” parancsszó

Egy jutalomfalatot emeljünk a kutya feje fölé, homlokmagasságba. Ha ugrál, ne adjuk oda neki.

Vigyük a falatot fogó kezünket a háta irányába, az orrával követni fogja, és előbb-utóbb leül, ekkor gyorsan adjuk oda neki a jutalomfalatot. Hamar meg fogja tanulni. Ha már magabiztosan ül, a felemelt jutalomfalat láttán, akkor kössük hozzá a parancsszót: Ül.

Tegyük az orra elé a falatot, várjuk meg, amíg leül, és akkor jutalmazzuk meg. Ezután már csak akkor jutalmazzuk meg, ha kimondtuk az „Ül!” vezényszót.  Egy idő után a jutalomfalat már elhagyható.


Miért félti az ételét a kutya?
És hogyan szoktassuk le róla?


Ahhoz, hogy megértsd a kutyáknál előforduló agressziót, azt is meg kell értened, mi váltja ki az agresszív viselkedését. A kutyák ösztönszerű táplálék féltésének gyökere a farkasfalkákban előforduló viselkedéshez vezethető vissza.

Amikor a kutyák úgy gondolják, hogy egy másik állat veszélyt jelent számukra, a falka túlélése érdekében elkezdenek őrt állni. Minden kutyában megvan a táplálékot védő ösztön; ezt olyankor tör a felszínre, amikor fenyegetve érzi magát evés közben. Nagyon fontos megakadályozni ezt a fajta viselkedési formát.

Íme, néhány már bevált és hatékony módszer:
A kutya van a középpontban
  1. Amint a kutya tálkáját a földre helyezted, óvatosan simogasd meg az állatot! Aztán menj el onnan és hagyd a kutyát enni! Ez megerősíti bizalmát, így kedvenced mások jelenlétében is bármikor nyugodtan tud majd táplálkozni. Ez különösen hasznos lehet, ha a kutyád hosszú utakra kell elkísérjen, vagy ideiglenesen kutyaotthonban vagy megőrzőben kell majd maradnia.
  2. Evés közben közelíts felé és dobálj a tálkájába finomságokat! Ha ezt egy-két hónapig így teszel, a kutya a jövőben pozitív élménnyel fogja társítani, ha valaki evés közben közeledik hozzá. Ez az asszociáció nagyban csökkenti a kutya agresszivitását evés közben.
  3. Néhány esetben a kutyák szabályosan elkezdik őrizni azt a helyiséget, ahol esznek. Ezt a problémát úgy tudod megakadályozni, hogy a ház különböző helyiségeiben adsz neki enni. Így a kutya bárhol kényelmesen tud majd táplálkozni. Ha a kutyádnál már jelentkeztek az élelmiszer-agresszió jelei, ezt a viselkedést többféleképpen is vissza lehet fordítani.
  4. Étkezések között vidd el az ételes edényét vagy vedd fel a földről! Amikor a kutya éhes, tedd az üres tálat a padlóra! Miután rájön, hogy nincs benne semmi, odamegy hozzád. Azután sétálj oda az edényéhez, tegyél bele egy kevés ételt és távolodj el néhány lépésnyire! Amikor a kutya megette, ismét menj oda és tegyél még egy keveset a tálkájába! Folytasd ezt addig, amíg be nem fejezi az evést, majd vedd el a tálat, egészen a következő étkezésig! Ha a kutyád túlzottan védi a jelenlegi ételes tálkáját, akkor azt teljesen el kell távolítanod.
  5. Etesd a kezedből! Miután a kutya megszokta, etesd továbbra is a kezedből, de úgy, hogy azt tartsd közvetlenül az ételes-tálja fölé. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy ismét visszatérj a tálkás evéshez és továbbra is ellenőrzés alatt tartsd a dolgokat. Amikor meggyőződtél róla, hogy a kutyád leküzdötte az étel-agressziót, odaadhatod neki a teljes adag ételt és hagyd, hogy ismét a tálkájából egyen!
Az étel-agresszió miatt soha nem szabad a kutyát megbüntetni! Egyszerűen nincs semmi értelme. A büntetés, ennek a viselkedészavarnak gyakran az elsődleges kiváltója vagy súlyosbítója. A negatív megerősítés csak súlyosbítja a problémát! Az evés közben agresszív kutyának jól kell éreznie magát veled és csakis ezután fog eltűrni az étele közelében. 


Facebook

| kezdőlaPképzés típusok  |  Cikkek képek  |  videók  |  kapcsolat |
 
Copyright © 2011. Kozma Viktor | Designed by Web Page Templates